Građani BiH od danas plaćaju manje troškove roaminga u regionu

Građani BiH od danas plaćaju manje troškove roaminga u regionu

20
0
PODIJELI

Građanima Bosne i Hercegovine i širom regiona umanjeni su troškovi roaminga što je rezultat Regionalnog sporazuma o roamingu, koji je potpisan 4. aprila 2019. na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regionu koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji također predstavlja značajan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i Zapadnog Balkana.

“Prilikom putovanja svako želi koristiti svoj telefon pod istim uvjetima kao da je kod kuće. Princip ‘roaminga kao kod kuće’ koji se primjenjuje u EU smatra se jednom od najuspješnijih inicijativa EU. Od toga će dugoročno korist imati i korisnici i pružaoci usluga. Naša želja je da se BiH što prije pridruži ‘virtualnom’ EU roaming prostoru. “, kazao je ambasador EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark.

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roaming u regionu u naredne dvije godine, predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama.

Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Za region su obezbijeđena sredstva u ukupnom iznosu od 30 miliona eura za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.