Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

Mikrokreditni sektor u BiH jedan od najdinamičnijih i najrazvijenih u svijetu

Mikrokreditni sektor u BiH jedan je od najdinamičnijih i najrazvijenih u Evropi i svijetu, istaknuto je danas u Sarajevu na otvaranju dvadesete godišnje konferencije Mikrofinansijskog centra za Evropu i centralnu Aziju (MFC).

Konferenciju je zvanično otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je kazao da su mikrokredine organizacije u BiH dale veliki doprinos stabiliziranju prilika i opravku zemlje nakon rata, a posebno u smislu razvoja porodičnih biznisa i zapošljvanja. 

- U to vrijeme to je za nas bio ekspertiment jer do tada nismo imali takvu vrstu podrške firmama, a pokazalo se da su mikrokreditne organizacije bile izuzetno efiksne upravo u tim godinama kada je trebalo da se ljudi vrate normalnom životu. Ove organizacije i u vremenu koje je pred nama imaju dosta šansi za razvoj, naveo je Ivanić.       

Po njegovim riječima, BiH u ovoj oblasti ima pozitivna iskustva koja može podijeliti s drugim zemljama u svijetu. Iako je u međuvremenu dolazilo do promjena i na tom tržištu, kako je kazao Ivanić, ovaj sektor je pokazao vitalnost i predstavlja stabilni sektor privrede u BiH.

Konferencijom se ujedno obilježava 20. godina postavljanja temelja ideje mikrofinansiranja u Evropi i cijelom svijetu, MFC-a i ECA regiona (region Evrope i Centralne Azije) i isto toliko godina mikrokreditnog sektora u BiH.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić čestitajući ovaj jubilej naglasio je značaj mikrokreditnog sektora za ukupni razvoj BiH, te podsjetio da i CBBiH ove godine obilježava 20 godina postojanja.

 - Činjenica je da je kod nas oko 90 posto zaposlenih u malim i srednjim preduzećima, a  mikrokreditni sektor je veoma značajan za sve ove aktivnosti. U proteklih 20 godina bilo je 1,2 miliona klijenata, a plasirano je osam milijardi KM što dovoljno govori o ulozi i značaju ovog sektora, naglasio je Softić.

Napomenuo je i da mikrokreditni sektor ima značajnu ulogu u promociji i jačanju finansijske inkluzije jer omogućava olakšani pristup finansijskim sredstvima brojnim klijentima.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark također je naglasio ulogu ovog sektora u finansiranju malih i srednjih preduzeća, te podrške zapošljavanju. Programi koji se provode u BiH za zapošljavanje i inovacije, kako je kazao, predstavljaju kontinuirani napor Evropske unije da se pomogne u savladavanju prepreka u razvoju malih i srednjih preduzeća, koja su okosnica ekonomije. 

Predsjednik MFC Rumunija Cristian Jurma je kazao da oni također obilježavaju 20 godina postojanja te da su za vrijeme svog djelovanja doprinijeli razvoju sektora, te da bi to trebala biti i njhova agenda za budućnost.

 - Mislim da kolege iz BiH mogu biti ponosni na tome što su postigli dosad, kazao je Jurma.           

Predstavnica kompanije Finance in Motion Elvira Leftig kazala je da mikrofinasiranje nije samo pozajmljivanje novca.

-  Ovaj sektor može da pomogne u rješavanju problema nezaposlenosti, prijenosa znanja i pomoći u razvoju poduzetništva, istakla je.

Navela je da se veliki napori ulažu da se finansiranje učini odgovornim i pristupačnim.

Direktorica mikrokreditne organizacije MI-BOSPO Nejira Nalić s optimizmom je prorekla svijetlu budućnost mikrokreditnog sektora koji je od lani, poslije ekonomskih potresa, stabilan i spreman za sljedecih 20 gdoina.

Član upravnog odbora Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora Antonio Garcia del Rigo skrenuo je pažnju na budućnost - socijalnu, ekonomsku i finansijsku inkluziju što bi sve trebalo da omogući lakše savladavanje novih izazova uz potpunu svijst o tome da će bar 50 posto zanimanja koja danas postoje jednostavno postati nepotrebna - nestati.

Na konferenciji od 24. do 26. maja učestvuju predstavnici više od sto organizacija i institucija iz cijelog svijeta - renomirani svjetski i domaći stručnjaci, nekoliko osnivača ideje mikrokreditiranja u svijetu, predstavnici velikih finansijskih i razvojnih institucija, kao i mikrokreditnih organizacija i institucija iz cijelog svijeta, uključujući  i devet mikrokreditnih organizacija iz BiH, koje su ujedno i domaćini ove  konferencije.

MFC okuplja 104 organizacije, finansijske i razvojne institucije iz 33 zemlje Evrope i centralne Azije, kao i članice iz Sjedinjenih Američkih Država. To uključuje i 77 mikrokreditnih organizacija i institucija iz ovih zemalja.

Domaćini konferencije su mikrokreditne organizacije: Mikrofin, Mikroaldi, Eki, Mi-Bospo, Lider, Mikra, Partner, Lok i Sunrise.

Partner konferencije je Evropska unija, a podršku u njenoj organizaciji pružili su Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE), Evropska investicijska banka (EIB), Institut EIB-a i Evropski investicijski fond koji pripadaju grupaciji Evropske investicijske banke, Međunarodna finansijska korporacija (IFC-članica Svjetske banke), ResponsAbility i Symbiotics.

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih