Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

Građani FBiH na lizing najviše kupuju automobile

Umjesto dizanja kredita građani BiH često se odlučuju i za korištenje lizinga smatrajući ga bezbolnijom finansijskom opcijom.

Na lizing najčešće kupuju putničke automobile, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Kupovina automobila na lizing podrazumijeva da se automobil administrativno nalazi u vlasništvu lizing kuće sve dok kupac ne isplati posljednju ratu.

- Prema zvaničnim izvještajima, fizičke osobe na lizing kupuju dominantno putnička vozila. Načelno, u strukturi portfolija lizing društava na dan 31. marta 2017. godine dominiraju pravne osobe s učešćem većim od 91%, dok učešće fizičkih lica iznosi 7% - naveli su iz ove Agencije.

Kako su naveli, u posljednje vrijeme se bilježi blagi porast učešća fizičkih osoba. Razlog tome je činjenica da lizing društva postepeno prilagođavaju proizvode fizičkim osobama, ali i da stanovništvo prepoznaje prednosti finansiranja putem lizinga.

Dozvolu za obavljanje poslova lizinga u FBiH imaju sljedeća lizing društva: ASA Leasing, NLB Leasing, Porsche Leasing, Raiffeisen Leasing, zatim Sparkasse Leasing, UniCredit Leasing, kao i VB Leasing.

Kao prednosti lizing proizvoda iz Agencije su naveli fleksibilnije uvjete odobrenja i mogućnosti korištenja predmeta lizinga, mogućnost ugovaranja dodatnih usluga, kao što su servisi, gume i sl.

- U prilog tome se mogu navesti i akcijski proizvodi u kojima se klijentima omogućava finansiranje beskamatno, odnosno kamatu subvencionira dobavljač ili sa gratis kasko osiguranjem, odnosno subvencije osiguravajućih društava - dodaju.

Također, istaknuli su kako je finansiranje putem lizinga za stanovništvo veoma siguran, fleksibilan i povoljan proizvod, naročito nakon usvajanja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim je obuhvaćena i lizing djelatnost.

- Agencija kontinuirano provodi aktivnosti na kontroli postupanja lizing društava prema odredbama navedenog Zakona, ali i drugim zakonskim propisima. Također, krajem 2016. godine su usvojene i izmjene Zakona o lizingu kojim se dodatno korisnici lizing usluga štite od eventualno nepovoljnog ugovornog odnosa - naveli su iz Agencije za Radiosarajevo.ba/eKapija.

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih