Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

U jedinstvenoj BiH može postojati samo jedna centralna banka

U jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je Bosna i Hercegovina i na jednom ekonomskom prostoru može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika, ističe predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.  

- Nastavljaju se kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnosti bh. institucija. Posljednji u nizu je protivustavni napad Milorada Dodika na nadležnosti i poziciju Centralne banke BiH, naveo je u današnjem saopćenju. 

Naglašava da je u skladu s članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centrana banka BiH jedino ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definirano u članu VII Ustava BiH.

Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno neovisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih osoba.

- Tako je sada i tako će i ostati, i sasvim sigurno nikada se, niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, niti bilo koja druga nadležnost BiH neće spustiti na nivo bh. entiteta kao nižih nivoa vlasti, poručio je Zvizdić.  

Osim toga, dodaje, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju zakonom i Ustavom određenu zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata, navedeno je u saopćenju.

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih