PODIJELI

Tokom dvanaest godina poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine, dm se profilirao u vodeći lanac prodavnica s drogerijskim asortimanom. Obećanje Tu sam čovjek, tu kupujem u centar stavlja čovjeka kao individuu – bio on kupac, zaposlenik ili poslovni partner. Stalni izazov dm-a je rad na oblikovanju firme kako bi oplemenili potrošačke potrebe kupaca, djelovali uzorno u zajednici u kojoj posluju i kroz zajednički rad pružili mogućnost daljnjeg usavršavanja dm zaposlenicima.

Ljepota, zdravlje i društvena odgovornost

Posebnu kompetenciju kompanija dm gradi na području njege tijela, make up-a, zdrave ishrane, a prepoznatljiva je po svom društveno odgovornom angažmanu. Beauty kampanjom dm look iz godine u godinu dm zajedno s partnerima, stručnjacima na ovom polju, postavlja nove trendove, dok za njegu tijela posebnu pažnju pridaje zaštiti od štetnog UV zračenja organizacijom besplatnih dermatoloških pregleda tokom ljetnih dana. Ponudom prehrambenih proizvoda iz ekološke proizvodnje, posebno kroz asortiman vlastite robne marke dmBio, na tržištu BiH dm se profilirao kao kompetentan ponuđač zdrave hrane. S ciljem promocije stvaranja zdravih životnih navika tokom 2017. godine, realizacijom inicijative dm {ZAJEDNO} za zdrav život podržano je deset projekata za unapređenje zdravlja u osnovnim školama u BiH, te održano šest radionica o zdravoj ishrani za različite uzraste.

Cjenovna strategija UVIJEKPOVOLJNO

U maju 2017. godine dm je svojim kupcima obećao kupovinu po UVIJEKPOVOLJNO cijenama. Ponuda od početnih 1.500 proizvoda, čija snižena cijena ostaje zagarantovana minimalno četiri mjeseca, za manje od godinu dana narasla je na preko 3.000 proizvoda. UVIJEKPOVOLJNO je cjenovna strategija dugoročno sniženih cijena. Kupac treba moći kupovati onda kada mu je nešto potrebno, a ne onda kada mu trgovac to želi učiniti primamljivim. Osim finansijske uštede, na ovaj način kupci štede i dragocjeno vrijeme koje su ranije trošili žureći kupovati proizvode na kratkoročnim akcijama.

U ponudi 14.138 proizvoda

Pažljivo uređenje asortimana dio je poduzetničke kulture koju dm njeguje. Ponuda proizvoda razvija se sukladno potrebama kupaca. Trenutno je u ponudi 14.138 proizvoda svjetskih i domaćih brendova, a cilj do završetka 2018. godine je ponuda s 14.200 proizvoda. U asortimanu važno mjesto zauzima 25 dm robnih marki koje su prepoznatljive po odličnom kvalitetu i pristupačnim cijenama.
Ova godina u dm-u je u znaku osnaživanja domaće proizvodnje te povećanja ponude domaćih proizvoda i njihovog udjela u ukupnom prometu. Kompanija dm trenutno posluje s 36 domaćih proizvođača. U ponudi su 424 domaća proizvoda od 45 različitih brendova. U ovoj poslovnoj godini cilj je udio domaćih proizvoda u ukupnom broju povećati s 3% na 3,5% te udio domaćih proizvođača u ukupnom prometu povećati s 4,77% na 5,3%. Potreba za domaćim proizvodima javlja se naročito u asortimanima njege kose, potom prehrane s posebnim naglaskom na prehrambene proizvode koji su specifični za BiH ili certificirani kao nacionalni bh. proizvod, u asortimanu njege tijela s naglaskom na specifične proizvode koji sadrže biljke, koje rastu na području BiH.

Podrška domaćim proizvođačima – Startajmo {ZAJEDNO}

S ciljem podrške razvoju domaće proizvodnje i konkurentnosti domaćih proizvoda na bh. tržištu dm je pokrenuo inicijativu Startajmo {ZAJEDNO}. Ovom inicijativom pružena je mogućnost domaćim proizvođačima da razviju svoj proizvod i plasiraju ga na tržište širom BiH kroz lanac od 70 dm prodavnica.
Pozivom su obuhvaćeni domaći proizvođači koji su registrirani na području BiH kao pravno lice ne duže od tri godine i koji nude proizvode iz asortimana zdrave hrane, dodataka prehrani, bezalkoholnih pića i čajeva te proizvode za njegu tijela, lica i kose.
Proizvođači trebaju biti državljani BiH ili u strukturi vlasništva svoje kompanije imati omjer 51% naprema 49% u korist državljana BiH.
Poželjno je da su proizvodi ekološki te da ne utiču negativno na zdravlje čovjeka ali ni na okolinu prilikom procesa proizvodnje, dok će prednost imati proizvodi koji posjeduju certifikat o organskoj proizvodnji. Prijavljeni proizvodi u svom sastavu trebaju imati minimalno 42% sastojaka porijeklom iz BiH.
Prijave su otvorene do 6.5.2018. putem platforme www.dm-zajedno.ba. Nakon završetka prijava, na osnovu uslova za prijavu te kriterija za odabir proizvoda, stručni žiri će odabrati jedan ili više proizvoda koji će dobiti potpunu podršku kompanije dm prilikom pripreme, uvrštavanja u dm asortiman i etabliranja proizvoda na tržištu BiH. odabrani proizvođači bit će poznati 5.7.2018. Do uvrštavanja proizvoda u dm asortiman, koje je planirano početkom 2019. godine, proizvođače očekuje podrška dm kompanije u vidu savjetovanja i mentoringa tokom različitih procesa pripreme proizvoda za nastup na tržištu. Stručni žiri čine predstavnik partnera inicijative Fondacije Mozaik, nutricionista, prehrambeni tehnolog, predstavnik Udruženja poslodavaca te predstavnici Nabave i Marketinga dm-a.

Fondacija Mozaik partner inicijative

Partner dm inicijative Startajmo {ZAJEDNO} je Fondacija Mozaik koja traži, osnažuje i investira u mlade ljude – kreira dobru ekonomiju u BiH. Više informacija o Fondaciji nalazi se na službenoj web stranici: www.mozaik.ba.

Unapređenje prodaje domaćih proizvoda

Punu podršku odabranim proizvođačima kompanija dm će ponuditi u različitim fazama – od razvoja dizajna i vizuelnog identiteta proizvoda do njihove promocije. U zajedničkom radu prenijet će znanja i iskustva u istraživanju tržišta za potrebe razvoja proizvoda, pružiti pomoć prilikom procesa specifičnih certificiranja, skladištenja i distribucije robe te sezonskog ili trajnog plasiranja proizvoda u dm prodavnice u BiH. Nakon što odabrani proizvodi zauzmu svoje mjesto na dm policama širom BiH, uslijedit će dodatna podrška dm-a pokretanjem promotivne kampanje usmjerene na unapređenje prodaje domaćih proizvoda. Na taj način dm će pozvati sve kupce da izborom prilikom kupovine direktno podrže osnaživanje domaće proizvodnje te prema vlastitim potrebama i željama nastave kreirati ponudu dm-a.

Saradnja sa bankama i osiguravajućim društvima

Kao dobar poslovni partner dm se trudi uvijek biti korektan u saradnji, te poštovati dogovorene uslove saradnje, tako da s druge strane i banke te osiguravajuća društva nastoje biti podrška dm-u u projektima i idejama. Ono što je ograničenje u samom poslovanju s bankama su jako visoke naknade za kredite, kartično poslovanje i pologe pazara, odnosno odvoz novca, u odnosu na okruženje, ali to proizilazi i velikim dijelom iz generalnog stanja na bh. tržištu i privrede uopšte. dm vrlo često dolazi sa novim idejama za unapređenje poslovanja, a također banke te osiguravajuća društva u svojim projektima dm vide kao partnera s kojim će iste uspješno realizovati. Vrijedno je spomenuti i uključivanje banaka u podršku društveno odgovornim projektima koje je dm realizovao povodom 10 godina poslovanja u BiH.