PODIJELI

Coca-Cola u Bosni i Hercegovini predstavila je danas novu Studiju o socio-ekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini koju je izradila konsultantska tvrtka Steward Redqueen. U sarajevskom Swissotelu, pred ključnim partnerima i predstavnicima ekonomskog, vladinog, nevladinog sektora, te visokim zvanicama, ministrom poduzetništva, razvoja i obrta u Vladi  Federacije Bosne i Hercegovine Amirom Zukićem i njenom ekselencijom, ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Maureen Cormack, predstavljeni su ključni rezultati o značajnom utjecaju ove bosanskohercegovačke kompanije na domaću privredu  i društvo.

Studija je obuhvatila direktan utjecaj i doprinos Coca-Cole HBC B-H d.o.o. Sarajevo, ali i indirektan doprinos koji se ostvaruje saradnjom s partnerima, tj. poslovanjem sa 655 dobavljača i 14.110 kupaca.

Slijedeći krilaticu “Coca-Cola je bosanskohercegovačka više nego što mislite”, Ruža Tomić Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu I Sloveniju istakla je da je ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u 2017. iznosila 155 miliona KM, što je 0,5% BDP-a Bosne i Hercegovine: „Studijom smo željeli pokazati kako Coca-Cola proizvodnjom i prodajom svojih proizvoda u Bosni i Hercegovini značajno pridonosi razvoju bosanskohercegovačkog gospodarstva i društva. Naime, utjecaj Coca-Cole, ali i drugih kompanija poput naše, širi je od samog direktnog doprinosa i obuhvata i doprinos koji se realizira kroz partnerstva s našim dobavljačima i kupcima.  Studijom smo posebno željeli naglasiti kako je Coca-Cola, podjednako koliko je dijelom velikog međunarodnog sistema, tako i bosanskohercegovačka kompanija, duboko integrirana u lokalnu zajednicu. Svaka konvertibilna marka dodane vrijednosti koju stvara Coca-Cola, podržava stvaranje još 4 KM dodane vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji“.

U odnosu na prethodnu, Studija iz 2017. pokazuje da je Coca-Cola u Bosni i Hercegovini povećala svoj pozitivan utjecaj u odnosu na 2014. godinu. Osim vlastite proizvodnje i distribucije Coca-Cola indirektno podržava i ekonomsku aktivnost kroz svoj lanac vrijednosti, u kojem učestvuju direktni dobavljači i trgovinski partneri te njihovi dobavljači. Coca-Cola direktno stvara 29 miliona KM dodane vrijednosti, a indirektno još 126 miliona KM u ekonomiji Bosne i Hercegovine. Potrošači troše ukupno 257 miliona KM na Coca-Coline proizvode, a od svake potrošene konvertibilne marke, čak 60% ostaje u ekonomiji Bosne i Hercegovine.

”U ime Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, koje je zaduženo i na čelu je Sekotora malih i srednjih preduzeća, mogu slobodno reći da je kompanija Coca-Cola svojim dolaskom i poslovanjem otvorila mogućnost generiranja određenog broja malih i srednjih preduzeća koja su veoma važna u lancu vrijednosti. Coca-Cola je istovremeno stvorila  pretpostavke da sva ona sebi postave standarde, jer mogu biti dobavljači ili kooperanti Coca-Cole i mogu izaći na vanjsko tržište”, rekao je tokom obraćanja ministar poduzetništva, razvoja i obrta u Vladi Federacije BiH, Amir Zukić.

Učesnici panel diskusije, koja je uslijedila nakon predstavljanja ključnih rezultata, razgovarali su o utjecaju koje kompanije poput Coca-Cole imaju na ekonomski i socijalni napredak društva u cjelini. Ujedno su se osvrnuli i na značaj saradnje privatnog, vladinog i civilnog sektora u smijeru stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja, koje bi omogućavalo veći doprinos velikih kompanija razvoju društva, uz unaprijeđenje kvaliteta života građana.

Njena ekselencija, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Maureen Cormack ovom prilikom je istakla da su svi u ambasadi ponosni na Coca-Colin utjecaj u BiH: ”Coca-Cola je ponosna bosanskohercegovačka komanija američkih korijena i predstavlja jedan od najboljih primjera direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu. Prva stvar koju nam pokazuje uspjeh Coca-Cole – a činjenice i brojke koje su danas prikazane jasno to pokazuju – su dobrobiti koje ova zemlja može imati od direktnih stranih ulaganja. Imala sam zadovoljstvo da posjetim Punionicu Coca-Cole i bio je to fascinantan obilazak i pregled operacija. U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država smo ponosni na postignuća Coca-Cole, posebno na njen doprinos ekonomiji, državi i uopšte društvu Bosne i Hercegovine.”

Coca-Colu u Bosni i Hercegovini čine dvije kompanije – podružnica The Coca-Cola Company i Coca-Cola HBC B-H  Sarajevo sa sjedištima u Sarajevu. Proizvodnja Coca-Cole HBC B-H odvija se u punionici u Sarajevu, dok se distribucija obavlja putem tri prodajno-distribucijska centra u Banjaluci, Mostaru i Tuzli, te prodajno-administrativnog centra u Bihaću, kojima se osigurava snabdjevenost svih dijelova Bosne i Hercegovine Coca-Colinim proizvodima.

Studiju o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2017. godini izradili su stručnjaci međunarodne kompanije Steward Redqueen, sprecijalizirane za strateško savjetovanje, predvođeni prof. dr. sc. Ethanom B. Kapsteinom. Rezultati studije dobijeni su na temelju priznatog ekonomskoga modela koji se zasniva na analizi ulaznih i izlaznih podataka. U izradi ove studije, u odnosu na klasični, primijenjen je oprezniji pristup koji ne uključuje potrošnju domaćinstava jer je mišljenje ekonomskih stručnjaka o tom dijelu modela podijeljeno. U obzir je uzet direktni utjecaj poslovanja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i indirektni utjecaj na domaće dobavljače i trgovinske partnere, te njihove dobavljače.