Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu
RSS

UNIQA Online-AKCIJA IO webbaner 728x90px

I američki fond tužio Agrokor

Nakon što je ruski Sberbank podigao krivičnu prijavu protiv Ivice Todorića, ali i još nekoliko tužbi kojima se Rusi žele naplatiti za ranije odobrene kredite, prva tužba spremna je i u SAD-u.

Na sud u Njujorku stigla je tužba protiv Agrokora jednog od američkih fondova koji je sudjelovao u kreditiranju koncerna u vrijeme Ivice Todorića.

- Dokumentacija je predana, a Agrokor se tuži zbog lažnog prikazivanja stanja - potvrdio je jedan od sudionika bliskih procesu, prenosi Indikator pozivajući se na Večernji list.

- Tuži se Agrokor, a kako je njegov vlasnik još uvijek Ivica Todorić, za ono za što se tereti Agrokor odgovarat će i Todorić – objašnjava jedan pravnik.

Ime fonda koji je podnio tužbu nije poznato, tek se nagađa koji je to fond, no ionako je u finansiranju Agrokora u vrijeme Todorića sudjelovao velik broj, prije svega rizičnih, ali i penzijskih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

Od ukupnog broja fondova koji su finansirali Agrokor u vrijeme Todorića, njih oko tri četvrtine, gleda li se količina obveznica, prihvatilo je lex Agrokor i sudjelovao s bankama u novom kreditu vrijednom 480 mil EUR po tzv. roll up modelu. Taj model im osigurava siguran povrat novca koji je prije dan koncernu, u istom iznosu u kojem su sudjelovali u novom kreditu. Za Agrokor to znači da će im sigurno morati isplatiti oko milijardu eura. Bilo je pretpostaviti da će se oni koji nisu željeli sudjelovati u tom modelu kreditiranja odlučiti na tužbe zbog lažnog prikazivanja poslovanja koncerna u vrijeme bivše uprave. No, nije isključeno da će se te tužbe proširiti i protiv države.

Sberbank, prema tumačenju nekih pravnika, već ide u tom smjeru. Trenutno je ta banka na nekoliko sudova pokrenula sporove radi ovrhe imovine Agrokora u Sloveniji i Srbiji kako bi naplatila svoja potraživanja. Pretpostavlja se da ruska banka želi i dokazati da lex Agrokor nije u skladu sa svjetskim zakonodavstvom, a ako to uspije, mogla bi pokrenuti tužbu protiv Hrvatske.

Predstavnici ruske banke i dalje sudjeluju u razgovorima s vanrednom upravom, no sve je izglednije da u novi kreditni aranžman od juna neće ući, kao što to nije učinio ni dio fondova. A u kojoj su mjeri finansijski izvještaji u vrijeme  Todorića lažirani, otkriće revizija krajem mjeseca.(Indikator)

na vrh

Sample 1a

 

abfbih od
abrs cbbih