PODIJELI

U Mostaru je danas održan 5. Biznis forum bosanskohercegovačke dijaspore koji je okupio oko 150 učesnika i učesnica iz zemlje i dijaspore. Forum su otvorili predstavnici domaćina Tehnološkog parka Intera i Biznis centra bh. dijaspore, a prisutne je pozdravio šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy koji je uputio riječi ohrabrenja i najavio nastavak podrške USAID-a jačanju uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine.

„Većina bosanskohercegovačke dijaspore se uspješno integrisala u zemljama u kojima danas žive, rade i obrazuju se. Bosanci i Hercegovci su se pokazali kao dobri i vrijedni radnici, te su stekli povjerenje poslodavaca širom svijeta. Danas smo ovdje – jer se oni vraćaju, žele uložiti svoj novac u domovinu, napraviti iskorak, zaposliti ljude i postići poslovni uspjeh u BiH. Izuzetno mi je drago što se ovog puta okupljamo u Mostaru, jer je ovo i grad u kojem se bilježe brojne uspješne priče investitora iz dijaspore“ kazao je Duffy.

„Nadam se da će učešće na današnjem skupu pomoći da se neki od vas odluče da investiraju u domovini kao što to ovih dana čine učesnici prošlogodišnje konferencije u Prijedoru. Važno je istaći da ono što dijaspora donosi ovoj zemlji je znatno veće od same investicije i uključuje prenos znanja te uvođenje novih tehnologija i dobrih poslovnih praksi. Sve to ubrzava ekonomski napredak, te osigurava prostor za nova ulaganja i stvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Duffy.

„Želim se zahvaliti USAID-u, ali i organizaciji „Naša perspektiva“ koja je organizovala ovaj događaj zajedno sa Biznis centrom bh. dijaspore. Naša zemlja ima ogroman potencijal u suradnji sa dijasporom, to dokazuju i firme i startupi koji danas rade u „Intera“ tehnološkom parku. Njihove usluge i proizvodi se prodaju po cijelom svijetu, a uvijek je lakše zaključiti posao kada negdje izvan BiH imamo poslovne partnere koji nas povezuju, te znaju naš lokalni jezik i prepoznaju naše potencijale“, kazao je Vedran Šimunović iz Tehnološkog parka „Intera“.

„Na današnjem skupu imamo zainteresovane učesnike i učesnice iz cijele zemlje, ali i iz 15 država širom svijeta. Velika je stvar što na Forumu već postoji povezivanje potencijalnih investitora i ljudi koji dolaze sa dobrim idejama. Također, svi sagovornici na Biznis forumu su investitori koji su već napravili rezultate u domovini, te je važno da kada pričamo o ‘potencijalu dijaspore’ uvijek prikažemo primjere iz prakse. Uvjeren sam da ovakvim okupljanjima vraćamo taj ekonomski kapacitet dijaspore u fokus“, dodao je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore.

Biznis forum bh. dijaspore je organizovan pod pokroviteljstvom USAID Projekta „Diaspora Invest“, te su u okviru konferencije priliku da svoj rad i iskustvo predstave te se poslovno povežu imali brojni poduzetnici iz hercegovačke regije i dijaspore.

„Umrežavanje potencijalnih investitora, predstavljanje uspješnih priča i povezivanje dobre poslovne ideje sa kapitalom bili su i ostali temeljni pokretači BHdiaFor-a. I današnji događaj je poruka da dijaspora želi investirati i doprinijeti domovini, te ćemo svakako nastaviti sa našim radom i učinit ćemo sve da ostvarena partnerstva nastave rasti u godini pred nama. Učinimo domovinu našom narednom poslovnom destinacijom bh. dijaspore“, zaključio je Alijagić.