30. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo – SorS 2019: Digitalizacija u funkciji...

30. Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo – SorS 2019: Digitalizacija u funkciji razvoja osiguranja

66
0
PODIJELI

Digitalizacija u funkciji strateškog razvoja osiguranja i reosiguranja je glavna tema ovogodišnjeg jubilarnog 30. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), konferencije koja se održava od 12. do 14. juna/lipnja 2019. godine. Osim o ulozi digitalizacije u razvoju osiguranja, učesnici SorS-a iz osiguravajućih i reosiguravajućih društava iz regiona, Evrope i svijeta će dobiti informaciju više i o stanju na tržištima osiguranja u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Uz prezentaciju stanja u sektoru osiguranja u zemljama regiona, predstavnici udruženja društava za osiguranje i regulatornih agencija će razmijeniti mišljenje o situaciji u osiguranju i tokom posebne panel diskusije. Digitalizacija i big data u auto osiguranju te digitalna transformacija unutar osiguravajućih društava na primjerima će dominirati u raspravama oko 200 sudionika SorS-a iz država ex-SFRJ te Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Češke,  Italije, Švicarske i drugih zemalja. Drugog radnog dana planirano je i održavanje dva okrugla stola, o osiguranju automobilske odgovornosti te na temu digitalizacije u regionalnim društvima za reosiguranje.

Organizator skupa je asocijacija društava za osiguranje SorS čiji Upravni odbor čine predstavnici osiguravatelja i reosiguravatelja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Predsjednik Skupštine Udruženja SorS je Đorđe Vojnović, generalni direktor Triglav osiguruvanje (Skopje), a generalni sekretar je Zlatan Filipović, direktor Bosna Re. Prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već od sljedeće godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je održavan sve do 1990. godine, da bi nakon rata SorS ponovo pokrenut od 2000. godine. Uz udruženje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je tvrtka Tectus d.o.o., odnosno časopis Svijet osiguranja.